Меню
<
>

Представники медичних закладів, громадськості Ямпільщини, особисто висловили керівництву області, депутатам несприйняття реформ у галузі сільської медицини.

Сьогодні, у  роботі 31 сесії Сумської обласної ради, за сприяння депутата Сумської обласної ради Олега Бояринцева, взяла участь делегація представників лікарень Ямпільщини, сільських ФАПів, громадськості.

Очолила делегацію голова Ямпільської районної ради Ольга Губар.

Медики північного прикордонного району області, прагнули донести до керівництва обласного парламенту, депутатів, керівництва ОДА своє несприйняття запропонованих НСЗУ реформ в медичній галузі.

До речі, жваву дискусію на сесії викликало обговорення питання «Про обласний бюджет Сумської області на 2020 рік». Найбільш болючішою стала ситуація забезпечення життєдіяльності галузі охорони здоров’я. Заступник голови обласної ради Тетяна Головко, голова бюджетної комісії Микола Березін, т.в.о. голови ОДА Ірина Купрейчик, директор департаменту фінансів ОДА Олена Батраченко, в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Надія Лисенко, депутати Олег Бояринцев, Олександр Будник, Микола Деркач, Микола Войтенко, Микола Ільченко, Валерій Толбатов, висловили своє бачення щодо запропонованого для розгляду документа, внесли зауваження, до яких дослухалися при голосуванні обласні депутати.

Бюджет Сумської області на 2020 рік був не прийнятий, зокрема, і через відсутність чіткого бачення фінансування медичнрї галузу в районах області. Депутат Сумської обласної ради Олег Бояринцев на пленарному засіданні наполіг на тому, щоб надали слово голові Ямпільської районної профспілки медичних працівників Ользі Батрак:

- Я звертаюся до депутатів Сумської обласної ради з великим проханням, не підтримувати антинародні медичні реформи, які впроваджує наш МОЗ на селі. Нашу лікарню не можна закривати, бо на неї покладають останню надію мешканці одного з найвіддаленіших районів Сумщини. 

Позакривали ФАПи, закриємо лікарні - і село вимре. Люди не в змозі добратися по наших дорогах не те що до Шостки чи Сум - до Ямполя за тими лімітами часу, які необхідні для надання медичної допомоги. Екстренна медична допомога у нас не діє, або ж вона ігнорує виклики громадян. 

Шановні депутати, шановне керівництво обласної ради, обласної державної адміністраціїї, докладіть максимуму зусиль для збереження районних лікарень. Зверніть увагу на наші прохання.

Ольга Губар, очільник Ямпільщини, голова районної ради, по закінченні пленарного засідання сесії, зробила заяву для преси

- … Коли ми побачили у бюджеті 2020 року кошти на утримання медичних закладів, ми зрозуміли, що такі лікарні, як Ямпільська, будуть закриті. Чому реформа, всупереч статті 49 Конституції України, позбавляє людей можливості отримувати медичні послуги у своїй лікарні?

31 відсоток населення нашого району – пенсіонери. Живуть вони, переважно на пенсію у 2000 гривень. Чи зможуть вони наїздитись у віддалену лікарню? Зрозуміло – ні!

13 відсотків мешканців Ямпільщини, найвразливіша його категорія - діти. Як забезпечити охорону їх здоров’я у обласних лікарнях, при відсутності будь яких впорядкованих доріг до сіл району?

Село сьогодні і так відмирає. Знищимо районні лікарні, поставимо хрест на сільському населенні. Таке ж саме становище у сусідньому, Середино-Будському районі. Що там північні райони - реформатори хочуть позакривати лікарні у Путивлі, Недригайлові, Великій Писарівці, Краснопіллі…

Медики, жителі Ямпільщини, мешканці кожної громади звертаються до голови обласної ради, до депутатів усіх рівнів: не допустіть знищення сільської медицини.

Депутати Ямпільської районної ради були одностайними у прийнятті відповідного звернення до керівництва держави. Сподіваємося, що нас почують, до нашої думки – дослухаються!

Звернення делегатів з Ямпільщини депутатами обласної ради було підтримано більшістю голосів.

Вже після пленарного засідання представники медичних закладів, громадськості Ямпільщини мали змогу задати декілька гострих запитань «головному ідеологові» медичної реформи на Сумщині, експертові з децентралізації Олександрові Хоруженку. А той з сумом повідомив, що він зараз уже знаходиться в статусі безробітного. Хоча його коментарі, і його бачення ситуації деякі ЗМІ продовжують поширювати.

Голова Сумської обласної ради Володимир Токар знайшов час і особисто вислухав всіх учасників Ямпільської делегації у власному кабінеті:

- Я також, як і ви, - наголосив очільник області-, не бачу нічого хорошого у впровадженні непродуманої , до кінця не вивченої, не зваженої, медичної реформи. Гуртуйтеся, об’єднуйтесь з колегами-медиками з інших районів області. У них, приблизно, така ж ситуація, а подекуди й гірша. Я готовий з вами їхати до МОЗу України, організувати зустріч з міністром.

Додати коментар