Меню
<
>

СУМЩИНА ІНКОГНІТА. ЯМПІЛЬЩИНА.

Про маловідомі туристичні маршрути Сумщини розповідає кор. "Недели" Ксенія Богданова.

Квітучі плантації та спадок Трудового братства. 

Ямпіль багатьом з нас відомий своїм ботанічним садом. 4,5 гектарів його території зайнято квітами. Одні лиш тюльпани представлені 45 видами. А ще є понад 2,5 тисячі сортів інших рослин. Є тут і зоопарк, який вражає великою кількістю тварин та птахів.

Фотосесії, зроблені в Ямпільському ботанічному саду, не поступаються світлинам серед прованських лавандових полів.

А для любителів історії надзвичайно цікавою буде поїздка до села Воздвиженське, яке було засноване у 1815 році і назавжди залишиться в історії завдяки М.М. Неплюєву – зачинателю «Трудового братства».

Воно активно діяло 40 років, налічувало понад 500 людей, мало квітуче господарство і залишило велику культурну спадщину.

Микола Неплюєв намагався збудувати максимально справедливе суспільство, трудове братерство, в основі якого були б провідні християнські заповіді. Їх девіз – Віра, Любов і Труд.

Люди об’єднувались у професійні братські сім’ї хліборобів, тваринників, учителів тощо. Вони мешкали в окремих кімнатах багатоквартирного будинку. Дітей виховували в дитсадках, а після восьми років вони ставали школярами.

Про цей населений пункт добре знали у високоосвіченій Європі. У 1925 році комуністи репресували усіх керівників Хрестовоздвиженського трудового братства, а його членів примусово виселили з хуторів Воздвиженськ та Рождественський.

«Можливо, наш музей мінімальний і має тільки статус народного. Але це локальна модель унікальної християнської цивілізації, трудової колонії», – говорить його директор Валерій Авдасьов.

В Україні немає жодного подібного музею, а Хрестовоздвиженське трудове братство залишається унікальним явищем другої половини XIX – початку XX століття. Отож, буде цікаво.

Ксенія Богданова, НЕДЕЛЯ

Додати коментар