Так де ж народився, і де похований легендарний М.М. Неплюєв?

Нещодавно, на позачерговій сесії Ямпільської селищної ради, депутати громади обговорювали заходи, щодо увіковічнення пам'яті нашого видатного земляка Миколи Неплюєва. У вересні Ямпільщина відзначатиме 170 річницю від дня його народження. Люди й досі сумніваютья: де ж народився і де похований Микола Неплюєв?

Директор Воздвиженського сільського краєзнавчого музею Валерій Авдасьов наводить докуметальні факти Валерий Авдасёв:

На другий день після свята Воздвиження 1851р. до Преображенської церкви містечка Янполя під’їхали дві розкішні карети, запряжені четвірками, чудових, одномасних «сірих у яблуках» коней. З карет вийшли святково вдягнені люди і неквапливо прослідували до храму. Одна з молодих дам несла на руках немовля.

Через якусь годину поважні прихожани залишили храм. А в метричній книзі церкви Преображення Господнього, містечка Ямпіль, Глухівського повіту Чернігівської єпархії з’явився новий запис:

«1851 года, месяца сентября 11-го числа у гвардии штабс-капитана в отставке Николая Ивановича Неплюева и законной жены его Александры Николаевны Неплюевой, урожденной баронессы Шлиппенбах, оба православного вероисповедания, родился сын Николай, который крещен 16 сентября того же месяца приходским священником Иоанном Юркевичем с причтом.

Восприемниками ему, Николаю от святого крещения, были полковник в отставке и кавалер Иван Иванович Неплюев, командир Шостенского порохового завода генерал-майор Александр Петрович Синельников и графиня Наталия Ивановна Шуленбург».

Так розпочався життєвий шлях Миколи Миколайовича Неплюєва (1851-1908), 170-річний ювілей якого відзначається в цьому році.

Час від часу доводиться чути від зацікавлених земляків: «А правда, що Неплюєв народився в Ямполі? А правда, що Неплюєв похований у Воздвиженському?» Так поставлені запитання свідчать про те, що в уявленні людей постать М.М. Неплюєва – це щось зовсім нетутешнє, дивне, далеке, і разом з тим – глибоке, високе, величне. Щось таке, чого немає в нашому повсякденному «простому» житті.

Насправді ж, половина земного життя Миколи Миколайовича пройшла на нашій землі. Тут він народився, тут він і похований.

2019 © Інформаційний інтернет-портал. Всі авторські права захищені.
При будь якому використанні матеріалів сайту гіперпосилання на pivnich.news обов'язкове.
Для друкованих ЗМІ - посилання на pivnich.news
Адміністрація НЕ НЕСЕ відповідальності за зміст коментарів.
Контактный e-mail: pivnich.news@gmail.com